Шукати в цьому блозі

понеділок, 16 лютого 2015 р.

ВИДИ І ВЛАСТИВОСТІ ЗДРІБНЕНОЇ ДЕРЕВИНИ

До здрібненої деревини відносяться тріска, дробленка, стружка, тирса, деревне борошно, деревний пил.

Щепа- деревні частки, одержувані в результаті подрібнення деревної сировини рубальними машинами або ріжучими пристроями. Розрізняють тріску технологічну, зелену і паливну.

Технологічна щепа- деревні частки заданих довжини і товщини у вигляді косокутного паралелепіпеда з гострим кутом 30-60 °, призначені для лісохімічних виробництв.

Паливна тріска - подрібнене деревна сировина, яка за своєю якістю може бути використано тільки як паливо.

Зелена щепа- містять домішки кори, хвої і листя, деревні частинки, одержувані при подрібненні цілих тонкомірних дерев, лісосічних відходів, сучків і гілок. Використовують у вигляді добавок при виготовленні деревних плит, гідролізних продуктів, а також як паливо.

Дрібленка (тирса)- деревні частки, одержувані при подрібненні деревної сировини в дробарках і молоткових млинах.

Деревна стружка - тонкі довгі деревні частинки, що утворюються при різанні деревини на стружкових верстатах.

Мікростружка - дрібні деревні частки товщиною до 0,25 мм і довжиною 6-8 мм, одержувані з деревних стружок або тирси.

Технологічні опилки- тонкі довгі частинки, одержувані в процесі пиляння деревини.

Деревний пил - дрібні деревні частинки, розміром менше 1 мм, які утворюються при шліфуванні.

Деревне борошно - дрібні деревні частки заданого гранулометричного складу, одержувані помелом сухих деревної тирси і стружок.


Класифікація та властивості тріски

За призначенням тріску підрозділяють на:

  •  технологічну 
  •  паливну
За гранулометричним складом розрізняють тріску:

  • кондиційну, 
  • великофракційну
  • дрібнофракційну.
Залежно від використовуваного деревної сировини, розрізняють щепу з пеньків  і кореневої деревини, сучків і цілих тонкомірних дерев, круглих і колотих лісоматеріалів, відходів лісопилення.

По породному складу вихідної сировини сировини розрізняють щепу:

  • хвойних, 
  • листяних 
  • змішаних порід.

В трісках хвойних порід окремо виділяють щепу з деревини ялини та ялиці, а також тріску з деревини модрини.

В трісках з деревини листяних порід виділяють тріску:

  •  твердолистяних порід
  •  м'яколистяних порід.
  • змішану (сказується попередній відсоток)
За способом переробки деревної сировини розрізняють тріску:

  •  отриману подрібненням в дискових барабанних рубітельних машинах, 
  •  отриману фрезеруванням деревини спеціальним інструментом.

Для тріски характерні наступні механічні властивості: 

  • зв'язність частинок, 
  • рухливість,
  •  змерзаємість,
  •  ущільнення при статичних та динамічних впливах,
  •  сводоутворення при витіканні з бункерів.



Основні технічні параметри щепи:

  • об'ємна маса,
  • вологість, 
  • коефіцієнт повнодеревності,
  • коефіцієнт ущільнення, 
  • коефіцієнт внутрішнього тертя, 
  • коефіцієнт тертя ковзання про різні поверхні.

Об'ємна маса тріски характеризує щільність укладання. Частка обсягу тріски, зайнятого деревиною, визначається коефіцієнтом повнодеревності.

Коефіцієнт ущільнення тріски визначають як відношення початкової висоти шару вільно відсипаної тріски до його висоти після ущільнення. Для вільно відсипаної тріски коефіцієнт ущільнення дорівнює 1.

Рухливість тріски характеризується коефіцієнтом природного нахилу, коефіцієнтом внутрішнього тертя, початковим опором до  зрушення.

Кут природного нахилу - це кут, який площина природного нахилу вільно відсипаної купи сипучого матеріалу утворює з горизонталлю. Чим більшою рухливістю володіють частинки тріски, тим менше кут природного укосу. Для тріски він у середньому становить 30-40 °




Немає коментарів:

Дописати коментар